A fuvarozás új generációja: a napelemes rendszerek

Az unokatestvérem nemrég egy rendhagyó vállalkozásba kezdett, amelynek elsődleges célja a környezetkímélő technológia alkalmazása volt. Mindig is odafigyelt a környezetszennyezés csökkentésére, de végre elérkezett az idő, hogy komolyabban is tehessen érte. Mivel a család már generációk óta fuvarozással foglalkozik, így gondolta, hogy ha nem is sofőrként, de legalább valamilyen más módon hozzájárul a szakmához. Az volt a nagy ötlete, hogy nyit egy olyan teherautó mosót, aminek a teljes áramfogyasztását napelemekkel oldja meg. Szerintem ez egy remek ötlet, hiszen amúgy is kevés olyan hely van, ami kifejezetten teherautók, kamionok mosásával foglalkozik.

Fel is keresett egy napelemes rendszerekkel foglalkozó céget, akik készséggel segítettek neki a kivitelezésben, sőt, még az ötletet is megdicsérték. Mielőtt persze minden megvalósulhatott volna, még számtalan tervezési fázison kellett végigmenni. Egyrészt, arra jutottak a szakemberek, hogy az lenne a legjobb, ha egy külön ún. szigetüzemet telepítenének, ugyanis a tető dőlésszöge nem megfelelő, ill. több napelemre lesz szükség a gépek üzemeltetéséhez, amit szintén nem bírna el a tető. Szerencsére ez könnyen megoldható volt, ugyanis a területen volt egy nagyobb udvar, ahová simán elfért egy külön egység. Ez abból a szempontból is praktikus, hogy a karbantartás könnyebben elvégezhető, ugyanis a napelemeket olykor-olykor tisztítani kell a lerakódott portól. Egy kicsit itt talán érdemes is átvenni a napelemek működési elvét, hogy mindenki tisztábban lásson. Először is, szakszerűen fotovoltaikus rendszernek hívjuk, amelynek a működési elve, hogy a Nap elektormágneses sugárzásaiból alakít ki egyenáramot. Ezt az egyenáramot egy inverter segítségével váltóárammá alakítjuk, és úgy vezetjük be otthonunkba vagy az üzembe. Fontos tudni, hogy egy ilyen rendszert 40-50 évre terveznek, úgyhogy bátran állíthatjuk, hogy ez egy hosszútávú befektetés, amely minden esetben megtérül. Egy idő után pedig nem kell költetnünk a villanyszámlákra, amellyel csak nyerünk. Aki a jövőjét tervezgeti, annak elsődleges szempont kell, hogy legyen a spóroláson kívül az, hogy csökkentse az amúgy is egyre csak növekvő környezetterhelést, pont, mint az unokatestvérem. Ő a tanulmányait is ilyen szakon végezte, így neki nem volt újdonság a napelemek működése, a beszerelést és beüzemelést mégis, minden esetben érdemes szakemberekre bízni.

Miután megvalósult a projekt, és végre elindult a teherautómosó, igencsak hamar nagy népszerűségre tett szert. Amíg a járműveket mosták, addig a sofőrök általában megittak egy kávét, érdeklődve nézték a napelemek, és kíváncsiskodtak a rendszer iránt. Volt, akinek annyira felkeltette az érdeklődését, hogy azon kezdett el gondolkodni, hogy otthonra, a családi házra beszerelteti a rendszert. Mivel az unokatestvérem imád az emberekkel beszélgetni, így mindenkinek elmagyarázta, hogy honnan jött az ötlet, illetve, hogy már most mennyire látszik a számokon a megtérülés. Persze, még jó pár év lesz, mire visszahozza a befektetett pénzt, de, ha így folytatódik, akkor ez akár hamarabb is bekövetkezhet, később pedig már csak a vízdíjat kell majd fizetnie. Mondjuk már erre is van egy ötlete, ami még csak a tervezés fázisában van, de arra gondolt, hogy egyrészt gyűjtené az esővizet, illetve az elhasznált, mosószeres vizet valamilyen módon újrahasznosítaná, de erre még nincs kiforrott technológiája.

napelemes rendszerekA lényeg jelenleg az, hogy a vállakozásával tett a környezetvédelemért, illetve a saját jövőéért pénzügyileg, erre pedig azt mondta, hogy ennél több siker nem is igazán kell egy vállalkozónak, az elégedett ügyfeleket leszámítva. Mivel pedig egyre több lett a visszatérő vendég, egyre lelkesebb lett az újabb, és újabb ötletei iránt, amelyek szintén a fuvarozás és a megújuló energiaforrások körül mozog. El is indított egy olyan mozgalmat, amely a bio üzemanyagokat népszerűsíti, mellette pedig mindenkinek megmutatja a napelemrendszert, hiszen sokan mondják, hogy „hiszem, ha látom”. Hát, az unokatestvérem bizony megmutatja!