A fuvarozó telefonja

A nagybátyám teherautó sofőr, ezért rengeteg élménye van utazásai során. Nem csak belföldön, hanem külföldre is számtalanszor utazik. A legutóbbi családi összejövetelen egy igencsak szerencsétlen sztorit mesélt el, amit végül családilag oldottunk meg.
Az egyik közelmúltbeli útján történt az, hogy az egyik pihenőhelyen arra lett figyelmes, hogy a telefonja – ahogy a kezében fogja – eszméletlenül forró. Gondolkodás nélkül kikapcsolta, mert olvasott már olyan hírt, hogy valakinek felrobbant a kezében és csúnyán megsérült, ő pedig nem tudná nélkülözni a kezeit. Az egy dolog, hogy napokig nem tudtuk elérni, de ő se tudta, hogy mit kezdjen vele, ugyanis a sztrádán nemigen vannak telefonszervizek.

El is hozta az összejövetelre, ahol a családi kupaktanács először megvizsgálta a telefont, majd megállapította, hogy ezt bizony javítani kell, és valószínűleg az akkumulátorral van a baj. Előfordul, hogy hibás az akksi, és az kezd el rakoncátlankodni, vagy valamilyen misztikus oknál fogva kezd el forrósodni. A lényeg az, hogy ilyenkor minden esetben cserélni kell. Mivel a nagybátyámnak Iphone készüléke van, így azon a vonalon indultunk el, és specifikus helyet kerestünk. Találtam is egy weboldalt, ahol van olyan szolgáltatás, hogy Iphone akkumulátor csere. Két lehetőség közül lehet választani: vagy eredeti, gyári akkumulátort raknak a készülékbe, vagy utángyártottat. Ennek egy kicsit utána kellett néznem, hogy tisztába legyek a fogalmakkal. A gyári azt jelenti, hogy az ugyanott készül, mint maga a készülék, és olyan szakemberek felügyelik, akik csak ezzel foglalkoznak. Az utángyárott darabokkal már lehetnek problémák, ugyanis azok rendszerint teljesen máshol készülnek, csupán a megadott sémák ugyanazok. Ott nem csak Iphone akkumulátorokat, hanem más típusok akksijait is gyártják, így – szerintem – nagyobb a hibázási lehetőség is. Szembetűnő különbség az árakban van: a gyári természetesen drágább, mint az utángyártott.

A nagybátyámnak én az eredeti akkumulátort ajánlottam, mert úgy éreztem – és érzem ma is – , hogy az hosszabbtávra van tervezve, és kisebb az esélye, hogy előforduljon ugyanaz a hiba, mint jelenleg. Már csak egyetlen dolgot kell kiderítenünk, mégpedig azt, hogy mennyi idő mire kicserélik az akksit, ugyanis két nap múlva újra útnak kell indulnia, telefon nélkül viszont nem mehet. A telefonkijelzo.hu-n azt írták, hogy, ha van raktáron abból a típusból, amire éppen szükség van, akkor helyben harminc perc alatt megcsinálják, és már meg is oldódik a probléma. Mivel előrelátóak akartunk lenni, felhívtuk a céget, hogy van-e raktáron Iphone akkumulátor, mert csak akkor megyünk oda. Biztosítottak affelől, hogy van bőven, úgyhogy menjünk nyugodtan, mert biztosan ki tudják cserélni. Ajánlották a futár szolgálatot is, miszerint eljön a telefonért egy futár, aztán vissza is hozza, de ez nem biztos, hogy egy nap alatt lezajlik. A nagybátyám kissé régimódi ember, plusz fuvaros vér folyik az ereiben, úgyhogy esze ágában sem volt mással szállíttatni a telefonját. Én mindenesetre megjegyeztem ezt a lehetőséget, mert vagyok annyira lusta, hogy nem megyek el a Váci útra személyesen, hanem inkább fizetek egy picivel többet, hogy hozzák-vigyék a telefont, ha esetleg valami baja lenne. Szerencsére az én telefonom remekül működik, az utazás előtt pedig a nagybátyám telefonja is újra szolgálatba állt. A szervizben mondták neki, hogy ez nem egy újkeletű dolog, de most kicserélték az akksit, biztosan rendben lesz. Ettől függetlenül a lelkére kötötték, hogy, ha bármi szokatlant észlel, akkor jelezze nekik, vagy vigye el újra, és bevizsgálják jobban is, ha kell. Ezt a problémát pedig jegyzőkönyvbe veszik.

Szerencsére, mióta új akkumulátort kapott, semmilyen probléma nem merült fel, úgyhogy tényleg bevált az, hogy gyári alkatrészt kértünk, mert az mégiscsak megbízhatóbb. Persze, akinek van kedve, kísérletezhet az utángyártottal!

iphone akkumulator csere