Biztonságban az utakon

Amikor jobb idő van, gyakran motorral megyek a munkába. Egészen kora tavasztól késő őszig előfordulhat, hogy megfelelő az idő a motorozáshoz. Persze, főleg a nyáron szoktam két keréken útnak indulni.

Elterjedt vélekedés, hogy az autósok és a motorosok között sok a konfliktus. Biztos, hogy sokszor előfordul ilyen, de nekem még komolyabb összetűzésem nem volt az autósokkal. Úgy gondolom, hogy ki lehet kerülni az ilyen szituációkat. Szó szerint, mi a motorral könnyebben manőverezünk, ha eléggé odafigyelünk, nem valószínű, hogy bármi probléma lenne. Nehezebb helyzetek, inkább a kamionok esetében szokott lenni, de ott is csak azért, mert mögülük nehezebben látni ki, előzni is kockázatosabb.  Ilyenkor inkább türelmesebb vagyok, vigyázni kell magára az embernek, mi mégiscsak szinte védtelenek vagyunk ekkora járművekkel szemben.

A biztonságos közlekedésre minden téren igyekszem odafigyelni. Most például új bukósisakot veszek, mert a régi már öt éves. Igaz, hogy látszólag nincs semmi baja, de ennyi idő után már ajánlják a cserét, mert azért jó párszor odaütődhet valahova ennyi idő alatt, és az anyaga is elfáradhat, nem nyújtja már azt a szintet, mint új korában. A vásárlás előtt sok mindent át gondoltam. A pénztárcám is határt szab persze, hogy milyen bukót engedhetek meg magamnak, de egy bizonyos szintből nem érdemes engedni. Főleg a biztonságosság terén. Meg szoktam nézni, bukósisak tesztek eredményeit közzé tevő oldalakon, hogy milyen értékeléseket kapott a kinézett sisak. Mondjuk egy ötös skálán, csak a négy vagy öt csillagot elérteket jöhetnek számításba. Az anyagi oldalát tekintve, nem érdemes az olcsóbb megoldást választani, egy ilyen komoly védőfelszerelésnél, mint a bukósisak. Bár a kevésbé ismert, olcsóbb márkák között is találni olyanokat, amik a teszteken is kiváló eredményeket értek el. Most úgy néz ki, hogy szerencsém is van, mert találtam egy oldalt, amin keresztül akciós bukósisakokat  lehet vásárolni. Keresztnév és e-mail cím fejében, rögtön egy 5000 forintos kupont kínálnak. Ezen az oldalon sok hasznos ötletet is találtam, amit érdemes megfontolni egy bukósisak vásárlása előtt.

Amikor a boltban felpróbáljuk a sisakot, töltsünk benne legalább néhány percet, és próbáljuk meg elképzelni, hogy milyen érzés lenne benne hosszú órákon keresztül motorozni. Ha valahol már pár perc alatt elkezd nyomni, akár csak egy kicsit is, akkor válasszunk másikat. Egy könnyebb, kompozit sisak jobb választás lehet.

A már meglévő bukósisakra nagyon vigyázzunk, amikor nem használjuk, akkor tároljuk sisakzsákban. Így hosszú távon védelmet fog nyújtani. A bukón kívül, az egyéb védőfelszerelések beszerzését is meg kell gondolni. Ha nagyteljesítményű sportmotorral közlekedünk, akkor mindenképpen szerezzünk be egész testes protektoros motoros ruhát, mert csak a profi felszerelések képesek megfelelő védelmet nyújtani. Ne hanyagoljuk el az ilyen dolgokat, amíg nincs meg minden, addig inkább ne induljunk útnak.

Az utakon, pedig figyelmesen közlekedjünk, vegyük figyelembe, hogy mi védtelenebbek vagyunk az autósokhoz képest, ezért nekünk kell óvatosabbnak lenni. Lassan, azonban vége a motoros szezonnak, ha már idén nem szeretnénk többet menni, akkor megfelelő állapotban tegyük el a járgányunkat, és takarjuk is le rendesen, hogy a télen se legyen semmi baja. A tavasszal lehetőleg csak egy alapos átvizsgálásra legyen szükség a szervizben.