Fürdőszoba az autópálya mellett

Otthonunk egyik legfontosabb része kétségtelenül a fürdőszoba, elvégre nem mindegy, hogy napi tisztálkodásunkat milyen környezetben ejtjük meg. Ha valaki egy napot otthon tölt, akkor reggel, napközben többször és este is igénybe veszi a helységet, de még ha egész nap dolgozik is az ember, akkor is legalább kétszer (reggel és este) használja a fürdőt.

Ezért nagyon fontos, hogy ez a ”szoba” a számunkra legkedvezőbb módon legyen kialakítva.

Sokan az egyszerűség hívei és inkább a letisztultabb, egyszerűbb, puritánabb kialakításokat kedvelik. Megelégednek hagyományos csapteleppel és zuhanykabinnal, a fürdő méreteit sem túlozzák el, maximum egy mosógépet zsúfolnak be a tisztálkodás szentélyébe. Náluk általában a fehér, fekete színek dominálnak. Persze a zuhanykabin nem csak azok számára ideális választás, akik nem akarnak kádat takarítani, hanem vannak olyanok is, akik muszájból választják a tisztálkodás álló módját. Nagymamám például egész biztos nem tudná olyan magasra emelni a lábát már, hogy be és kilépjen a kádból.

furdoszoba

Ezzel ellentétben nem kevesen rajonganak a luxus kivitelezésű fürdőszobákért. Számukra a legfontosabb, hogy a legextravagánsabb vágyaikat is ki tudják elégíteni. Gyakori elemei a helységnek ilyenkor a természetből vett motívumok – fák, növények- vagy akár a túldíszített elemek is. Akad azonban letisztultan elegáns stílus is, ami az én szívemhez a legközelebb áll. Ilyen típusú fürdőkben általában kádat preferálnak, nem kevésszer az igazán kényelmes sarokkád a kedvenc. A mosógép sűrűn másik helyre kerül, hogy semmi ne zavarhassa a kellemes megtisztulást. Takarítás szempontjából viszont kétség kívül rosszabb, mint a letisztult stílusú testvérei. Valamit valamiért.

Fontos kérdés az is, hogy a fürdő és a wc egy helyrekerüljön vagy inkább külön szobát kapjon. A közös helység helytakarékosabb, így akinek ez az első szempont annak mindenképp érdemes megfontolni ezt a lehetőséget. Érdemes ilyenkor is tágasra tervezni a fürdőt elvégre is a túlzsúfoltság esztétikailag sem megfelelő és sokszor kényelmetlen is. Számolni kell továbbá azzal a ténnyel is, hogy egyszerre csak az egyik funkcióját tudja majd betölteni a hely, vagyis előfordulhat, hogy egyezkedni kell a többi lakóval a használat sorrendjét illetően. Ezen kívül nem árt beszerezni egy jó szag és páraelszívót is, hogy mindenki nyugodtan élvezhesse a fürdő nyújtotta örömöket.

Bár lehetőségeink korlátlanok, ha a fürdőszoba kialakításáról van szó, az alapvető eseteket átbeszéltük. Azonban nem csak állandó lakhelyünk részét képezi ez a szoba. Rengeteg ideiglenes helyen is szükséges létesíteni fürdőt, hogy a tisztálkodás alapvető szükségletének eleget tehessen az, akinek szüksége van rá. Nem kevésbé fontos részét képezi az autópálya mellett található, sofőrök számára létrehozott ideiglenes, egy két napra igénybe vett szállásoknak sem. A kérdés inkább az, hogy milyen igényeknek, követelményeknek kell megfelelni az ilyen típusú létesítmények esetén. Nyilván mindenki a legjobbat akarja magának, de ilyen esetekben ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Ezért inkább alulról indulunk, azt nézzük meg először, hogy mi az a minimum, amit nyújtania kell a fürdőnek egy ilyen helyen ahhoz, hogy a céljának megfeleljen.

Talán a legfontosabb a higiénia. Senki sem szeretne megfertőződni, vagy bármi gombás betegséget elkapni pusztán azért, mert egy két napos szállítási munka során az egyik nap az autópálya melletti kamionos parkolóban tisztálkodott. Ezzel szemben viszont sem a cégek, sem a sofőrök nem akarnak csillagászati összegeket költeni egy-egy ilyen rövid megállóra. Tehát ebben az esetben a fürdőnek, költséghatékonynak is kell lennie. Emiatt általában az ilyen helyeken zuhanykabint használnak. A takarítása egyszerű, viszonylag olcsó a beszerelése, a célnak tökéletesen megfelel és kis helyen is elfér. Persze ettől függetlenül nem árt, ha papucsban használjuk ezeket a helyeket, mivel mezítláb így is jó eséllyel kapnánk el valami kellemetlen betegséget.

Az ilyen egy-két éjszakára szállást nyújtó, autópálya menti objektumoknál nyilvánvalóan érdemes külön helyet kialakítani a fürdőnek és a wc-nek. Ennek egyszerű okai vannak. Részben valószínűleg jóval több ember használja majd a helységeket egyszerre, mint ahányan egy átlag háztartásban használnák, másrészt a használók kevésbé ügyelnek a tisztaság fenntartására, lévén nem a saját tulajdonukról van szó.

Ha a fentebb leírtakat megfogadja valaki, akkor relatíve kevés pénzből építhet egy olyan helyet, amit olcsó fenntartani és mégis megfelelő lehetőséget nyújt a megfáradt sofőröknek, hogy egy-egy éjszakát komfortosan és nyugodt pihenéssel tölthessenek utazásuk közben.