Kisteherautó és motoros bukósisak találkozása

Két keréken száguldani, az aztán az igazán szabad és felemelő érzés! Róni az ország dimbes-dombos útjait, és közben ismerkedni minden hasonló érzésű sorstárssal. Amikor a menetszél könnyet fakaszt a szemedben, ha éppen nem a megfelelő védelmet viseli az ember kedvenc járművén. Pedig fontos a megfelelő viselet ilyenkor, mert akár az életedet is megmentheti!

Egyik ismerősöm, autószerelőként dolgozik egy teherautó, kisteherautó szerviznél. Mivel ő is nagy motoros, ezért gyakran kéri ki a fuvarozók véleményét, hogy szerintük, hogyan viselkednek az utakon a motor szerelmesei. Sajnos kevés a jó tapasztalat, inkább csak a nagyképűség, felesleges bravúroskodás és a biztonságra való fittyet hányás jellemzi igazán a hazai motorosokat. Pedig ezekre semmi szükség nincs. Rengeteg olyan balesetet hall, ami elkerülhető lenne ezek tulajdonságok mellőzése végett és sok esetben a halálos kimenet is, ha hordanának a két kerekű lovagok motoros bukósisakot.

Pár héttel ezelőtt meséltek el ennek az autószerelő ismerősömnek, egy olyan sztorit, ami megint csak az emberi butaságra hat vissza. A 21-es úton, ami köztudott, hogy az egyik legrosszabb, kátyúsabb út hazánkban, sőt most, hogy szélesítik a sok útzár miatt szinte alig lehet rajta eligazodni, közlekedni. Egy hosszabb egyenes szakaszon, ami jól belátható, este tizenegy óra körül, amikor már a forgalom se nagy, sőt annak a balesetnek csak két szereplője volt, mondhatni szerencsére, egy fuvarozó nagy robajra lett figyelmes. A távolból egy kerekezve közelített fel é egy zöld speedmotoron, bukósisak nélkül egy csávó. Legalább úgy 150-el húzathatta neki. Pár száz méterre voltak egymástól, amikor visszacsapta a motorja elejét, de az pont egy kis úthibára sikerült. Mondanom sem kell, hogy azonnal elvesztette a motor felett az irányítást. Elkezdett cikázni, majd áttért a szemben lévő sávban, ahol a kisteherautó közeledett. Sajnos meg történt a katasztrófa. Nem frontális ütközés volt, hanem lepattant az autó széléről, de épen ugyan úgy kellemetlen. Az útszéli árokban végezte a motoros, ahol egy nagyobb méretű kőbe vágta be a fejét. Nem volt rajta bukósisak, ezért egy elég kellemetlen seb keletkezett a fején. A fuvarozó, azonnal hívta a mentőket. Sajnos késő volt, mert úton a korházban belehalt sérülésébe a motoros. A helyszínelők szerint, szerencsésebb kimenetelű balesett lett volna, ha viselt volna motoros bukósisakot. Sajnos nem így  történt, így gyászoló rokonság lett a vége.

Sajnos a veszély ott leselkedik mindig, főleg az utakon. Inkább megfontoltak legyünk, mint vakmerőek. Ha, mindenképp a világ tudtára akarjuk adni, hogy milyen fain gyerekeke vagyunk, legalább az esélyt adjuk meg magunknak az életben maradásért és vegyük fel a megfelelő védelmet, mert nem véletlenül lett kitalálva! Ez után a történet után, még körültekintőbb vagyok az utakon, és kizárólag csak gyakorló pályán engedem el a magamban szunnyadó állatot.