Tanácsok a legjobbtól

Az egyik unokatestvérem autószerelő, de nem csak autókkal foglalkozik, hanem motorokkal is, és hogyha kell, akkor a teherautókhoz is konyít egy kicsit. Nagyon szeretik, ő az egyik legjobb szerelő a városban, kis otthoni szervize van. Leginkább azért szokták hozzá vinni a kocsikat és járműveket, mert legendásan kitartó, és akkora tapasztalata van, hogy bármi problémája van is az autónak vagy gépjárműnek, ki fogja találni, mi az.

Sokszor volt már, hogy három szerviz után hozták hozzá az autót, mert előtte egyikben sem jöttek rá, mi a probléma. Nagy dolog ez a specifikus tudás, nem könnyű megszerezni! Azt tudom, hogy már kiskora óta imádja az autókat, gyerekként sokszor játszottunk együtt, és már akkor mindent szétszedett, imádta a maketteket, megnézni a műszaki részeket, rá akart jönni, mi hogyan működik. Ennek megfelelően a szakiskolát elvégezte autószerelőként, majd a gyakorlatát, és az otthoni szerelések mellett nagyon sok különböző helyen dolgozott. Mindenhol gyorsan meglátták a tehetségét, hogy mennyire gyorsan tanul és mindent észben tart, amit egyszer elmondanak neki, a fejében van a komplett terv és megvalósítás, már amikor meglátja az autókat. Így szívesen is tanítgatták, de el is leste a trükköket, meg persze egy csomó mindenre magától jött rá, nem véletlenül dolgozott otthon még munka után is. Az évek alatt így kitanulta a szerelés minden csínját-bínját, és olyan eseteket látott, amik nem mindennaposak, megszerelte a lehetetlent is. Ha bármilyen tanács kell a kocsikkal, teherautókkal vagy akármilyen műszaki dologgal kapcsolatban, mindig hozzá fordulok.

Legutóbb is így volt, néhány dolgot otthonra meg akartam venni, ugyanis nemrégiben vettem egy új autót és sosem árt, ha van a garázsban olaj, kenőanyag, miegymás. Úgyhogy elmentem hozzá, hogy tanácsot kérjek, milyen kenőanyag lenne a megfelelő az autómhoz. Nem gondolkodott sokáig, már tudta is mit mondjon, szerinte a liqui moly olajak közül lenne ideális választás venni egyet. Mivel tudja azt is, hogy szeretem az információkat, a történeteket, és könnyebben megjegyzem valamilyen szövegkörnyezetben a dolgokat, elkezdte nekem mondani a cég történetét is. 1957-ben, családi vállalkozásként alapították a Liqui Moly GMBH-t, Ulmban, Németországban. Egy gyártási szabadalom, mégpedig a Molybdéndiszulfid (MoS2) szabadalma volt az, ami a vállalkozás alappilléreit tartotta. Ezt a szulfidot pedig az olajokhoz, kenőanyagokhoz és adalékokhoz készítették és aztán adták el, mivel sokban javította a kenési tulajdonságait az olajoknak. Aztán majdnem 20 évvel később Lehr-be költözött a vállalkozás, hogy terjeszkedni tudjon, és a mai napig itt találjuk meg a gyártót, a kutatással, fejlesztéssel, értékesítéssel, és adminisztrációval kapcsolatos központot is. Mesélt még az olajok létrehozásának folyamatáról, hogy milyen különbségek vannak, és mennyiben tudják ezek a különbségek befolyásolni az autó működését, nem is beszélve a plusz adalékról, ami varázsütésre teszi tökéletessé az olaj kenési hatékonyságát.

Mindent meg tudtam, amit csak akartam, semmi kérdésem nem maradt, és mivel teljes mértékben meg is bízhatok a véleményében, megrendeltem a weboldalról a Liqui Moly terméket, amit ajánlott. Szeretek hozzá menni tanácsért, mert veszi a fáradtságot arra, hogy elmagyarázza a folyamatokat annak, aki semmit sem tud róla, még akkor is, ha egy idegen toppan be, nem csak a családtagokhoz kedves. Nem hiába hírlik róla, hogy ő a legjobb a városban.